10. 03. 2012.

Recepti za kolaće - Kocke s lubenicom


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Kocke s lubenicom


Sastojci:
Biskvit
75 g čokolade za kuhanje
5 jaja
prstohvat soli
175 g šećera
100 g brašna
75 g gustina
4 žlice kakaa
pola praška za pecivo
Nadjev i krema
800 g očišćene lubenice
1 paketić bijele želatine u prahu (10 g)
1 l biljnog šlaga

Priprema:
Za biskvit, na pari otopite čokoladu, ostavite ju da se hladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Postupno dodavjte šećer i miksajte da se šećer rastopi. Zatim umiješajte mlaku čokoladu i žumanjke.
Pomiješajte brašno s gustinom, kakaom i praškom pa pjenjačom lagano umiješajte u smjesu od čokolade i jaja.

Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, na njega razmažite smjesu.
Pecite oko 12 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Kuhinjsku krpu posipajte kristal šećerom i na njega istresite vrući biskvit, odlijepite papir s biskvita, ali ostavite papir na njemu dok se hladi.

Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.

Lubenicu narežite na komade veličine (1 cm x 2 cm). Obrišite ih papirnatim ubrusom.
Sok koji se nacijedio dok ste rezuckali lubenicu možete sačuvati i njime nakapati biskvit.

Izmiksajte biljni šlag. 
Odvojite oko 8 žlica šlaga za ukrašavanje.

Želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha.
Rastopljenu želatinu najprije pomiješajte s nekoliko žlica šlaga za kremu, dobro izmiksajte, a onda dodajte i preostali šlag za kremu i sve dobro izmiksajte.
Dodajte lubenicu i lagano promiješajte kuhačom.

Biskvit stavite u lim i na njega ravnomjerno nanesite šlag s lubenicom.
Sačuvanih 8 žlica šlaga valovito razmažite po šlagu s lubenicom.
Stavite u hladnjak da se kolač rashladi.



Image and video hosting by TinyPic






Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/

Recepti za kolaće - Mramorni kolač od čokolade i ruma


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Mramorni kolač od čokolade i ruma


Sastojci:
Biskvit
100 g margarina
200 g šećera
prstohvat soli
2 jaja
230 g brašna
pola praška za pecivo
150 ml mlijeka
50 ml ruma
80 g čokolade za kuhanje
Krema
250 ml slatkog vrhnja
130 g čokolade za kuhanje
Ukrašavanje
100 g nasjeckane čokolade za kuhanje

Priprema:
Za biskvit, pjenasto izmiksajte margarin, postupno mu dodavajte šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte da smjesa bude svijetla.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence s mlijekom i rumom umiješajte u smjesu od jaja. Smjesu podijelite na dva dijela. 
U jedan dio dodajte otopljenu, malo ohlađenu čokoladu.

Kalup za torte (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Naizmjence žlicom stavljajte svijetlu i tamnu smjesu. Pecite oko 50 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

Za kremu, u lonac stavite slatko vrhnje i natrganu čokoladu, otopite zagrijavajući na niskoj temperaturi.

Smjesu stavite u hladnjak da se ohladi.
Kremu izvadite iz hladnjaka i izmiksajte.

Biskvit prerežite jednom vodoravno. Na jednu koru namažite s 2/3 kreme i poklopite drugom korom. Odozgo premažite ostatkom kreme.
Posipajte nasjeckanom čokoladom.



Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept se donekle temelji na receptu iz kuharice «Voćni kolači», Zdravka Chytil-Đurić, Gospodarski list, Zagreb, 2000.

Recepti za kolaće - Rafaelo kocke


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Rafaelo kocke


Sastojci:
Tijesto
5 bjelanjaka
300 g šećera
sok 1 limuna
150 g brašna
150 g kokosovog brašna
1 prašak za pecivo
Krema
500 ml mlijeka
5 žumanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
+
5 žlica šećera u prahu
250 g margarina sobne temperature
Za posipanje
50 g kokosovog brašna

Priprema:
Za tijesto, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Postupno dodavajte šećer stalno miksajući, miksajte da se šećer rastopi. Umiksajte i lmunov sok.
Kuhačom umiješajte brašno pomiješano s praškom i kokosovo brašno.

Stavite u namašten lim i pecite oko 25 min na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za kremu, odvojite 50 ml mlijeka, a ostatak zakuhajte.
50 ml mlijeka pomiješajte sa žumanjcima, šećerom i brašnom. Ulijte smjesu u kipuće mlijeko i miješajući kuhajte par minuta da se zgusne kao puding.
Ostavite smjesu da se ohladi.

U ohlađenu smjesu umiksajte šećer u prahu i margarin. Kremom premažite kolač i posipajte ga kokosovim brašnom.







Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/

Recepti za kolaće - Muffini s bananama


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Muffini s bananama


Sastojci:
1 i 1/2 šalica brašna
3/4 šalice šećera
1 i 1/2 čajna žlica sode
prstohvat soli
1 velika zgnječena banana
1 žlica limunovog soka
1/2 šalice margarina
1 jaje
3 žlice jogurta/kiselog mlijeka
1 šalica zdrobljenih, čokoladom prelivenih napolitanki

Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, šećer, sodu i sol.

U drugoj posudi izmiksajte jaje s margarinom, dodajte zgnječenu bananu, limunov sok i jogurt. Umiješajte u smjesu od brašna.

Žlicom umiješajte zdrobljene napolitanke.

Metalne kalupe obložite papirnatim košaricama i napunite ih pripremljenom smjesom.

Pecite 20ak min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Pečene muffine ostavite da se 10ak min hlade u metalnim kalupima, a onda ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade. Posipajte ih šećerom u prahu, ukrasite po želji.





Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/

Recepti za kolaće - Ledeni parfe od meda


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Ledeni parfe od meda


Sastojci:
100 g orašastih plodova
3 žumanjka
2 jaja
75 ml mlijeka
1/2 čajne žlice cimeta
200 g meda
250 g biljnog šlaga/slatkog vrhnja

Priprema:
Orašaste plodove grubo nasjeckajte i popržite u tavi bez masnoće, ostavite ih da se ohlade.

Žumanjke, jaja, mlijeko, cimet i med miksajte kuhajući ih na pari 10 min (da se smjesa zgusne).
Posudu s pripremljenom smjesom stavite u posudu napunjenu kockicama leda i miksajte smjesu da se ohladi. 

Istucite šlag i lagano ga umiješajte u ohlađenu smjesu.

Uski četvrtasti kalup obložite folijom i u njega rasporedite pripremljenu smjesu, a po njoj rasporedite orašaste plodove (možete prvo staviti pola smjese u kalup, pa ju posuti orašastim plodovima, a po njima rasporediti ostatak smjese).

Stavite u zamrzivač na nekoliko sati (najbolje preko noći).

Istresite iz kalupa i ukrasite orašastim plodovima.



Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.vox.de/kochen_374.php?rez_id=665

Recepti za kolaće - Jing kocke


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Jing kocke


Sastojci:
Biskvit
4 jaja
4 žlica šećera
4 žlice brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
1 žlica kakaa
1-2 žlice mlijeka
Za natapanje
500 ml vode
6 čajnih žlica kave
+
kutija piškota
Krema I
600 ml mlijeka
2 praška za puding od čokolade
1 žlica instant kave
7 žlica šećera
Krema II
400 ml biljnog šlaga
pola paketića bijele želatine (5 g) (ili 4 lista)
Za posipanje
60 g nasjeckane čokolade

Priprema:
Za biskvit, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Dodajte žumanjke i dobro promiksajte. Zatim postupno dodajte šećer i dobro izmiksajte.
Brašno pomiješajte s praškom i kakaom i umiješajte u smjesu od jaja naizmjence s mlijekom.
Lim za pečenje (32 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje, namastite ga i pobrašnite. Ulijte smjesu i pecite 15-20 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Biskvit ostavite da se ohladi.

Za preljev, od vode i kave skuhajte kavu i ostavite ju da se ohladi.

Za kremu I, 500 ml mlijeka zakuhajte.
100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, praškom za pudinge i kavom pa skuhajte u kipućem mlijeku. (Po želji, dodajte još šećera.)

Ohlađeni biskvit prelijte s nekoliko žlica ohlađene skuhane kave, a zatim po njemu prelijte vruću kremu od pudinga i zagladite. Stavite u hladnjak da se ohladi i stvrdne.

Za kremu II, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.
Izmiksajte šlag.
Nabubrenu želatinu otopite lagano ju zagrijavajući i umiksajte ju u šlag.

Polovicu šlaga premažite po ohlađenoj kremi od pudinga.
Piškote umačite u ohlađenu kavu i složite ih na šlag. Odozgo premažite ostatkom šlaga.
Kolač stavite u hladnjak da se rashladi.
Ukrasite nasjeckanom čokoladom.





Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/



Recepti za kolaće - Sladoled od vanilije i čokolade


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Sladoled od vanilije i čokolade


Sastojci:
4 žumanjka
100 g šećera
750 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
2 žlice ruma
1 čajna žlica tekuće arome vanilije
2-3 žlice kakaa ili čokolade u prahu
80 g nasjeckane čokolade za kuhanje

Priprema:
Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa ih kuhajte na pari i miksajte da dobijete čvrstu pjenastu kremu. Posudu s kremom stavite u posudu napunjenu hladnom vodom, povremeno promiješajte dok se hladi (ili miksajte mikserom).

Izmiksajte šlag i umiksajte ga u ohlađenu kremu, umiksajte i rum. 
Kremu podijelite na 3 dijela.
U jedan dio umiješajte aromu vanilije.
U drugi dio dodajte kakao ili čokoladu u prahu. Ako kakao isuši smjesu, dodajte malo ruma ili mlijeka..
U treći dio dodajte nasjeckanu čokoladu.

U kalup za kuglof zapremnine oko 2 l (ili bilo kakav drugi kalup) najprije stavite kremu s vanilijom, razmažite ju po dnu i uz stjenke posude, da u sredini ostane udubina.
Na tu kremu razmažite kremu od kakaa, ali opet tako da u sredini ostane udubina. Tu udubine napunite kremom s nasjeckanom čokoladom.
Odozgo zagladite.

Stavite u zamrzivač, najbolje preko noći.

Sutradan kalup za kuglof uronite u posudu napunjenu vrućom vodom i držite ga tako oko 1 min (pazite da se sladoled ne zalije). Ako se vruća voda brzo ohladi, promijenite ju i ponovite postupak s uranjanjem kalupa. 
Tankom oštricom noža odvojite pri vrhu sladoled od ruba kalupa.
Na kalup stavite tanjur, sve zajedno okrenite i lagano protresite da sladoled sklizne na tanjur. Ako sladoled ne sklizne na tanjur ponovite postupak s uranjanjem kalupa u vruću vodu.
Ako se sladoled odozgo previše otopio vratite ga, na tanjuru, u hladnjak da se ponovno zamrzne.


Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept za sladoled je iz recepta «Zaleđeni nabujak s piškotama» iz «Gospodarskog lista»; 15. 11. 2001.

Recepti za kolaće - Torta od limuna


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Torta od limuna


Sastojci:
Biskvit I
3 jaja
60 g šećera
60 g glatkog brašna
Biskvit II
3 jaja
60 g šećera
60 g glatkog brašna
Preljev
100 ml vode
60 g šećera
1 žlica limunovog soka
Krema
4 neprskana limuna + 200 g šećera
2 paketića želatine
2 svježa jaja + 150 g šećera
125 ml bijelog vina
400 ml biljnog šlaga
Ukrašavanje
200-300 ml biljnog šlaga
1 kremfix
ploške limuna

Priprema:
Za biskvit I, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte s 30 g šećera. Dodajte snijeg, preostali šećer i brašno i pažljivo promiješajte.

Kalup za tortu (24-26 cm) obložite papirom, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 min.

Biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Na isti način pripremite i biskvit II.

Za preljev, prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom pa ostavite da se ohladi.

Limune sasvim tanko ogulite (da nožem ne zahvatite donji bijeli sloj) i koru narežite na tanke rezance. Na rezance narezanu koru stavite kuhati sa 100 ml vode. Kuhajte 8 min. 
Nakon toga koru limuna ocijedite i ostavite da se ohladi.
Kad se kora limuna malo ohladi, nožem ju nasjeckajte na sasvim sitne komadiće (po želji, ostavite par rezančića za ukras). Komadiće stavite u zdjelicu i pomiješajte ih sa 200 g šećera. Ostavite da odstoje oko pola sata.
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.
Izmiksajte šlag.
Jaja miksajte sa šećerom oko 5 min.
Iscijedite sok iz 4 oguljena limuna. 
Sok zakuhajte zajedno s vinom. Vruću tekućinu najprije žlicu po žlicu dodavajte izmiksanim jajima stalno miksajući, a onda ulijte ostatak tekućine i promiksajte. Dodajte nabubrenu želatinu i miksajte da se želatina otopi.
Kad se smjesa od jaja počne stvrdnjavati u nju umiksajte izmiksani šlag. Žlicom umiješajte i nasjeckanu limunovu koru sa šećerom. Po potrebi, možete dodati još šećera u kremu.
Kremu stavite na hladno da se počne stvrdnjavati.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru i prelijte ju polovicom preljeva. Na koru ulijte kremu i poklopite drugom biskvitnom korom, a nju prelijte ostatkom preljeva.

Tortu stavite u hladnjak na 6 sati
Izmiksajte šlag s kremfixom.

Izvadite tortu iz obruča, odlijepite papir. Tortu odozgo i sa strane omažite šlagom i ukrasite puslicama šlaga, rezancima limunove kore i ploškama limuna.


Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Burda Moden.

09. 03. 2012.

Recepti za kolaće - Kocke od čokolade i đumbira


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Kocke od čokolade i đumbira


Sastojci:
100 g margarina
120 g šećera
175 g čokolade za kuhanje
75 g brašna
6 jaja
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
100 g kandiranog đumbira (može i svježi đumbir)

Priprema:
Izmiksajte šećer s margarinom da dobijete glatku kremastu smjesu.

Čokoladu otopite na pari i odmah ju umiksajte u smjesu s margarinom. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke umiksajte u smjesu od margarina.

Brašno prosijajte s praškom za pecivo pa ga pomalo dodavajte u smjesu od maslaca, stalno miješajući.

Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg pa ga lagano umiješajte u pripremljenu smjesu.
Đumbir narežite na komadiće i kuhačom ga umiješajte u smjesu.

Četvrtasti lim za pečenje (30 cm x 20 cm) namastite i pobrašnite pa u njega rasporedite smjesu.

Pecite oko 1 sat na 180 stupnjeva. 
Pečeni kolač ostavite da se ohladi u kalupu.

Po želji, kolač prelijte rastopljenom čokoladom ili ga posipajte šećerom u prahu.



Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept se temelji na receptu iz časopisa "Svijet: Kuhinja", b3. 3., 2005.

Recepti za kolaće - Bounty muffini


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Bounty muffini


Sastojci:
za 15ak muffina
250 g brašna
1 paketić praška za pecivo
pola čajne žlice sode
prstohvat soli
3 žlice kakaa
2 jaja
150 g šećera
125 g margarina
250 ml buttermilcha/jogurta
6 Bounty čokoladica
100 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Čokoladu za kuhanje nasjeckajte. Bounty čokoladice narežite na manje komade.

Izmiksajte margarin sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte.

Pomiješajte brašno, prašak, sodu i sol pa ih naizmjence s buttermilchom umiješajte u smjesu od jaja.
Dodajte obje vrste čokolade i promiješajte kuhačom.

Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama i napunite ih smjesom.
Pecite 20ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Pečene muffine ostavite da se 10ak min hlade u kalupima, a onda ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
Ukrasite poželji.



Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept je sa stranice:
http://www.chefkoch.de/rezepte/433031134551731/Bounty-Muffins.html

Recepti za kolaće - Susjedov san o višnjama i čokoladi


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Susjedov san o višnjama i čokoladi


Sastojci:
Prhko tijesto
150 g brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
100 g margarina
kiselo vrhnje
Biskvit
2 jaja
60 g šećera
1 vanilin šećer
50 g brašna
50 g gustina
1 čajna žlica praška za pecivo
2 žlice hladne vode
prstohvat soli
Krema
2 jaja
3 praška za puding od čokolade (ili vanilije)
250 ml mlijeka
900 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
100 g šećera
10 g želatine
1 staklenka kompota od višanja

Priprema:
Za prhko tijesto umijesite sve sastojke, možete prvo pomoću miksera, a onda tijesto izmijesite ručno. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 min.
Tijesto razvaljajte i izrežite krug veličine kalupa u kojem ćete peći biskvit. Izrezani krug izbodite vilicom i pecite 15-ak min na 180 stupnjeva. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.

Za biskvit, bjelanjke izmiksajte s dvije velike žlice hladne vode i prstohvatom soli. Polako dodavajte obje vrste šećera i miksajte da se šećer rastopi. Dodajte žumanjke i izmiksajte.
Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Preko gustog cjedila prosijajte u smjesu s jajima i lagano umiješajte pjenjačom.
Smjesu rasporedite u okrugli, namašteni i pobrašnjeni kalup. Pecite na 180 stupnjeva 25-30 min. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za kremu, bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u snijeg. 
Pomiješajte 100 ml mlijeka sa žumanjcima i praškom za puding. Ostatak mlijeka, 500 ml neistučenog biljnog šlaga i šećer pomiješajte i zakuhajte. Kad zakuha, miješajući pjenjačom, polako ulijte smjesu s pudingom. Kad zakuha maknite s a štednjaka i pomoću pjenjače odmah umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobro promiješajte da nema bijelih mrvica snijega.

Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Umiješajte ju u toplu kremu i dobro promiješajte da se rastopi. Ostavite kremu da se ohladi.
Izmiksajte ostatak biljnog šlaga. Glatko izmiksajte i ohlađenu kremu (ako nije glatko možete ju propasirati). U kremu umiksajte šlag.
Višnje ocijedite.

Prhko tijesto stavite na dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Na njega namažite 1/3 kreme. Na kremu stavite biskvit (onu stranu koja je za vrijeme pečenja bila gore sada okrenite prema dolje) i lagano utisnite. Na biskvit namažite 1/3 kreme i na nju složite ocijeđene višnje. Premažite ostatkom kreme. Stavite u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći).

Izvadite tortu iz kalupa i odlijepite papir. Ukrasite tortu po želji.




Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept «Nachbars Kirsch-Vanilletraum» je iz časopisa «Brigitte»; 5/2003. U originalnom receptu stavlja se puding od vanilije, ali meni se više sviđa kombinacija višanja i čokolade.

Recepti za kolaće - Havajke


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Havajke


Sastojci:
Smeđe tijesto
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice brašna
3 žlice kakaa
Žuto tijesto
4 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
1 žlica ulja
+
pekmez (od šljiva, …)
Krema
350 g šećera
300 g mljevenih oraha
100 g krušnih mrvica
1 vanilin šećer
350 g margarina
150 ml vode
4 žlice ruma
Glazura
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
1 žlica ulja
+
pekmez 

Priprema:
Za smeđe tijesto, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašno pomiješano s kakaom i snijeg od bjelanjaka.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite 15-20 min u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za žuti biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg, dodavajte žlicu po žlicu šećera i dobro izmiksajte. Dodajte žumanjke i ulje pa kratko promiksajte. Na kraju dodajte brašno.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite 15ak min u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Pečeni biskvit odmah okomito prerežite na tri jednaka dijela i svaki dio posebno zarolajte u roladu. Rolade ostavite da se ohlade.
Ohlađene rolade razmotajte, namažite ih pekmezom i ponovno ih zarolajte.

Za kremu, u lonac stavite vodu i obje vrste šećera i zakuhajte ih. Maknite s vatre i umiješajte orahe, mrvice, rum i margarin. Dobro promiješajte da se svi sastojci povežu. 

Smeđi biskvit okomito prerežite na dva jednaka dijela. Jedan dio biskvita stavite u lim i tanko premažite toplom kremom.
Na kremu odmah položite sve tri roladice, jednu do druge, ali malo razmaknute, a prostor između njih ispunite kremom.
Rolade odozgo premažite kremom i poklopite drugim dijelom smeđeg biskvita. Kolač sa strane omažite kremom.
(Ako se krema lijepi za žlicu, žlicu umačite u hladnu vodu.)
Smeđi biskvit odozgo tanko premažite pekmezom.

Za glazuru, na pari otopite sve sastojke i prelijte po kolaču.
Kolač stavite u hladnjak da se dobro rashladi.




Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Zdravka Chytil-Đurić: Voćni kolači, voćne torte i slastice, Zagreb, Gospodarski list, 2000.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...