-->
Napravili smo ove mini zalogaje kad su nam trebali prijatelji doc na veceru prije nekoliko dana. Super su za poslužiti sastrane kao dodatak…odlična ideja. Tajna tih zalogajčića je vrhnje i tijesto koji definitivno ih razlikuje od drugih recepata koje ste pokušali.
Čini 12 mini zalogaja
Kiselo vrhnje tijesto
Sastojci:
2 ½ šalice brašna
1 šalica maslaca, izrezati u male komadiće
¼ šalice kiselog vrhnja
¼ šalice hladne vode
½ žličice soli
Priprema:
Korištenjem miksera ili miješalice za tijesto stucite hladan maslac u brašno i sol dok smjesa ne bude nalikovala na grubi obrok. Mali komadići maslaca i dalje bi trebali biti vidljivi. Prelijte kiselim vrhnjem i hladnom vodom preko smjese te gnječite vilicom dok se tijesto ne počne formirati. Koristite svoje ruke što je manje moguće i radite s tijestom što manje. Podijeliti tijesto na 2 kuglice, spljoštiti u 2 kruga, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 20 minuta. Možete napraviti svoje tijesto dan ranije, ali pazite da ga izvadite iz hladnjaka 10 minuta tako da se zagrije malo prije valjanja ( obrađivanja ).
Tijesto se izvalja na oko 0.5 cm debljine te izreže na oko 12cm kvadrate. Nježno pritisnite kvadrate tijesta u 12 velikih kolač čaše ostavljajući kutove tijesta da visu sastrane čaše. Stavite u frižider na 20 minuta prije punjenja.
Za punjenje:
Sastojci:
6 velikih jaja
¼ šalice kiselog vrhnja
¼ šalice vrhnja
2 režnja ( češnja ) češnjaka mljevena
1 šalica naribanog sira ( po želji )
1/8 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
Sol i papar
6 kriški svježe kuhane dimljene slanine, isjeckani
Priprema:
Jednako dijeliti slaninu, mljevenog češnjaka i pola sira stavljanjem jednake količine u svakoj od 12 tijesta.
Umutiti zajedno jaja, kiselo vrhnje, vrhnje, muškatne oraščiće, sol i papar te ulijte u kolač čaše. Završite sa preostalim sirom i pecite na 175 stupnjeva C, 25 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju.
Posluživanje:
Ukrasite biljnom grančicom i poslužite kao dodatak večeri.
Nema komentara:
Objavi komentar