-->
Iako volim kokos krem pita, nikad je nisam naručio u restoranima jer desetljećima se poslužuju…….. malo podsjećaju na prvu pitu koju sam probao. Radim ovaj recept otkad sam imao 12godina i sad je još i bolji.
Tijesto (za korice pite):
Dovoljna za dvi (25cm) pita školjke.
1 šalica maslaca jako hladno izrezati u male kocke
2 ½ šalice brašna
½ žličice soli
1/3 - ½ šalice ledene vode (tek toliko da se napravi tijesto.)
Korištenjem miksera ili ručne miješalice za tijesto razbijte hladan maslac u brašno i sol dok smjesa ne nalikuje grubi obrok. Mali komadići maslaca i dalje bi trebali biti vidljivi. Sipati hladnu vodu preko smjese i miješati vilicom dok tijesto ne počne da se formira. Koristite svoje ruke što je manje moguće i raditi s tijestom što manje. Podijeliti tijesto na 2 loptice, spljoštiti u 2 kruga, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 20 minuta. Možete zamrznuti drugi lopticu tijesta za drugo vrijeme.
Možete i napraviti svoje tijesto dan ranije, ali pazite da ste ga izvadite iz hladnjaka 10 minuta da se zagrije prije valjanja tijesta.
Tijesto razvaljajte u krug (30-tak cm) i postavite je u okruglu padelu za pitu (25-tak cm). Oblikujte i skratite višak po želji.Probiti nekoliko rupa u dnu tijesta ljuske, stavite je u hladnjaku za dodatnih 20 minuta prije pečenja na 200 stupnjeva C za 12 do 15 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ohladite je u potpunosti prije dodavanja punjenje.
Kokos krema za punjenje
Skuhati u mikrovalnoj pećnici ili na šporetu:
3 šalice punomasnog mlijeka
Mikrovalna pećnica najbolje radi, jer nema šanse da zagori mlijeko.
U međuvremenu, u tavi kombinirati
1/3 šalice brašna
2/3 šalice šećera
prstohvat soli
1 šalica nezaslađenog finog kokosa
Tijekom srednjeg plamena polako dodajte opareno mlijeko mješajući stalno. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri dok se smjesa počne lagano zgušnjavati. U ovom trenutku maknuti s vatre i zaliti oko pola šalice ove smjese na
3 lagano pretučeni ekstra veliki žumanjak, mješajući stalno rućnom mješalicom. Ulijte smjesu jaja odmah natrag u lonac, i dalje stalno mješati. Kuhati za dodatnih minutu ili dvije do puding dosljednosti i ukloniti s plamena.
Umiješajte
4 žlice maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
½ žličice ekstrakta badema čista
Ohladite gotovo na sobnou temperaturu prije ulijevanja u pečenu ljusku pite. Pustite je nekih 3sata.
1 šalica maslaca jako hladno izrezati u male kocke
2 ½ šalice brašna
½ žličice soli
1/3 - ½ šalice ledene vode (tek toliko da se napravi tijesto.)
Korištenjem miksera ili ručne miješalice za tijesto razbijte hladan maslac u brašno i sol dok smjesa ne nalikuje grubi obrok. Mali komadići maslaca i dalje bi trebali biti vidljivi. Sipati hladnu vodu preko smjese i miješati vilicom dok tijesto ne počne da se formira. Koristite svoje ruke što je manje moguće i raditi s tijestom što manje. Podijeliti tijesto na 2 loptice, spljoštiti u 2 kruga, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 20 minuta. Možete zamrznuti drugi lopticu tijesta za drugo vrijeme.
Možete i napraviti svoje tijesto dan ranije, ali pazite da ste ga izvadite iz hladnjaka 10 minuta da se zagrije prije valjanja tijesta.
Tijesto razvaljajte u krug (30-tak cm) i postavite je u okruglu padelu za pitu (25-tak cm). Oblikujte i skratite višak po želji.Probiti nekoliko rupa u dnu tijesta ljuske, stavite je u hladnjaku za dodatnih 20 minuta prije pečenja na 200 stupnjeva C za 12 do 15 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ohladite je u potpunosti prije dodavanja punjenje.
Kokos krema za punjenje
Skuhati u mikrovalnoj pećnici ili na šporetu:
3 šalice punomasnog mlijeka
Mikrovalna pećnica najbolje radi, jer nema šanse da zagori mlijeko.
U međuvremenu, u tavi kombinirati
1/3 šalice brašna
2/3 šalice šećera
prstohvat soli
1 šalica nezaslađenog finog kokosa
Tijekom srednjeg plamena polako dodajte opareno mlijeko mješajući stalno. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri dok se smjesa počne lagano zgušnjavati. U ovom trenutku maknuti s vatre i zaliti oko pola šalice ove smjese na
3 lagano pretučeni ekstra veliki žumanjak, mješajući stalno rućnom mješalicom. Ulijte smjesu jaja odmah natrag u lonac, i dalje stalno mješati. Kuhati za dodatnih minutu ili dvije do puding dosljednosti i ukloniti s plamena.
Umiješajte
4 žlice maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
½ žličice ekstrakta badema čista
Ohladite gotovo na sobnou temperaturu prije ulijevanja u pečenu ljusku pite. Pustite je nekih 3sata.
Vanilija šlag
1 šalica vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice šećera
Zamješajte i protucite da dobijete meke vrhove i raširite je po vrhu pite na ohlađeni kokos krem smjesu.Ukrasite ih mljevenim prženim mrvicama kokosa i poslužite je.
Nema komentara:
Objavi komentar