20. 02. 2012.

Recept - Calzones zimski


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->


Calzones zimski



Za 6-8 porcija Calzones

Calzone Tijesto:
 3-4 šalice brašna
1 paket instant kvasac
¼ šalice ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 ¼ šalice mlake vode
½ žličice morske soli

Pomiješajte suhe sastojke zajedno osim jedne šalice brašna. Dodajte toplu vodu i pomiješati dobro s drvenom žlicom oko 5 minuta. Dodajte preostalo brašno malo po malo dok se tijesto ne oblikuje. Izvadite na pobrašnjenoj površini (plohi) i mijesite dodatnih 5 minuta. Ostavite tijesto da odstoji pola sata, pokriveno na toplom mjestu. Mijesiti opet oko 5 minuta te razrezati tijesto u 6-8 dijelova i ostavite da odstoji 20 minuta prije valjanja tijesta na vaše željene veličine (oko 25cm krugovi za calzones).

Ja često načinim tijesto dan prije, te prođem pojedine dijelove s maslinovim uljem i ostavim ih zatvorene u posudi da prenoće preko noći. Koristim ovo tijesto ravno iz hladnjaka bez problema.

Umak:
U velikoj tavi popecite na jednu minutu

2 režnja češnjaka mljevenog
2 žlice ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 velika zdrobljena rajčica
2 žličice origana
1 žličica nasjeckanog ružmarina
1 žličica majčine dušice
1 žličica sjemenki kormoača
1 žličica soli
4 žlice šečernog sirupa
2 žlice ljuti umak (po vašoj želji)
sol i papar po ukusu

Kuhajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi.
Koristite sve što vam se sviđa za punjenje calzone-a. Ovaj recept calzone-a ima:

Prekuhane kobasice
Prekuhane slanine
Feferoni
Crveni luk
Crvena paprika
Crnih maslina
Parmezan, mozzarella i cheddar sir



Prethodno zagrijati vašu krušnu peć ili pečnicu te pecite pola sata na 230 stupnjeva C.

Raširiti (drvenim valjkom) svoje calzone tijesto na 25cm krugove i stavite na drvenu površinu koja je posuta s kokuruznim brašnom (ili mrvicama). To će omogućiti da posuši koru calzonea (ja sam čak upotrbljavao komad kartona u slučaju krajnje nužde). Namažite umak na jednupolovicu kruga ostavljajući nekih 2cm kraja čist. Preko umaka stavite vaš omiljeni namaz i sastojke te završite sa sirom i preklopite tijesto preko punjenja. Stiskajte prstima rubove zajedno tako da donji sloj tijesta bude nešto više od gornjeg vrha kore.



Gurnite calzone u krušnu peku (ili pečnicu) drvenom drškom protresući ga malo prije nego ga stavite i maknete drvenu dršku. Pecite na oko 15 minuta ili dok vrh kore ravnomjerno ne dobije smeđkastu boju. Vrijeme pečenja je individualno (zavisno o vama). Donji i gornji dio bi trebao biti lijepo porumenjen. Pričekajte nekih 5minuta prije rezanja i posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...