28. 02. 2012.

Recept - Mini zalogaji slanine i sira


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->


Napravili smo ove mini zalogaje kad su nam trebali prijatelji doc na veceru prije nekoliko dana. Super su za poslužiti sastrane kao dodatak…odlična ideja. Tajna tih zalogajčića je vrhnje i tijesto koji definitivno ih razlikuje od drugih recepata koje ste pokušali.

Mini zalogaji slanine i sira

Čini 12 mini zalogaja




Kiselo vrhnje tijesto

Sastojci:

2 ½ šalice brašna
1 šalica maslaca, izrezati u male komadiće
¼ šalice kiselog vrhnja
¼ šalice hladne vode
½ žličice soli

Priprema:
Korištenjem miksera ili miješalice za tijesto stucite hladan maslac u brašno i sol dok smjesa ne bude nalikovala na grubi obrok. Mali komadići maslaca i dalje bi trebali biti vidljivi. Prelijte kiselim vrhnjem i hladnom vodom preko smjese te gnječite vilicom dok se tijesto ne počne formirati. Koristite svoje ruke što je manje moguće i radite s tijestom što manje. Podijeliti tijesto na 2 kuglice, spljoštiti u 2 kruga, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 20 minuta. Možete napraviti svoje tijesto dan ranije, ali pazite da ga izvadite iz hladnjaka 10 minuta tako da se zagrije malo prije valjanja ( obrađivanja ).
Tijesto se izvalja na oko 0.5 cm debljine te izreže na oko 12cm  kvadrate. Nježno pritisnite kvadrate tijesta u 12 velikih kolač čaše ostavljajući kutove tijesta da visu sastrane čaše. Stavite u frižider na 20 minuta prije punjenja.

Za punjenje:
Sastojci:

6 velikih jaja
¼ šalice kiselog vrhnja
¼ šalice vrhnja
2 režnja ( češnja ) češnjaka mljevena
1 šalica naribanog sira ( po želji )
1/8 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
Sol i papar
6 kriški svježe kuhane dimljene slanine, isjeckani

Priprema:

Jednako dijeliti slaninu, mljevenog češnjaka i pola sira stavljanjem jednake količine u svakoj od 12 tijesta.

Umutiti zajedno jaja, kiselo vrhnje, vrhnje, muškatne oraščiće, sol i papar te ulijte u kolač čaše. Završite sa preostalim sirom i pecite na 175 stupnjeva C, 25 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju. 



Posluživanje:
Ukrasite biljnom grančicom i poslužite kao dodatak večeri.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...