09. 03. 2012.

Recepti za kolaće - Čupava pita od maka i sira


Naslovnica          Izbornik        Forum        Recept  Tjedna
-->
Puno pozdrava i zahvala Saneli i njenim nama dragim, sočnim te ukusnim receptima.


Čupava pita od maka i sira


Sastojci:
Tijesto
200 g margarina
500 g brašna
200 g šećera
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli

Nadjev od maka
500 ml mlijeka
200 g šećera
1 čajna žlica cimeta
80 g gustina
500 g mljevenog maka
2 jaja

Nadjev od sira
750 g svježeg kravljeg sira
300 g šećera
40 g gustina
sok 1 limuna
naribana kora 1 limuna ili Zitroback (sušena limunova kora, proizvođač: Schwartau)
3 jaja

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo hladne vode.
Tijesto podijelite na dva dijela. Od svakog dijela oblikujte kuglu, svaku kuglu zamotajte u foliju. Jednu kuglu stavite u hladnjak, a drugu u pretinac za zamrzavanje.

Za nadjev od maka, u loncu zagrijte mlijeko sa šećerom i cimetom. Dodajte mak i gustin pa kuhajte na laganoj vatri par minuta.
Maknite sa štednjaka i odmah umiješajte žumanjke, ostavite smjesu da se ohladi.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg i umiješajte ga u ohlađenu smjesu.

Za nadjev od sira, žumanjke pomiješajte sa šećerom i gustinom, dodajte sir, sok i koru limuna. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg i umiješajte ga u nadjev.

Tijesto iz hladnjaka razvaljajte i stavite ga u (duboki) namašteni lim od pećnice. Po tijestu razmažite nadjev od maka, a po njemu lagano rasporedite nadjev od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribajte po nadjevu od sira.

Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva oko 1 sat. 
Ohleđeni kolač posipajte šećerom u prahu.



Image and video hosting by TinyPic


Recept je sa stranice: 
http://umojojkuhinji.blog.hr/
*Recept je iz časopisa: Mila – blagdanska gozba, 11/2001.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...